Köttbullar i tomatsås

Mitt första recept ur boken "nya perfekta maten" av Fredrik paulún o Oscar de Hoog. Med andra ord, ett perfekt recept ;-) Perfekt = bra sammansättning, bra fettet o fettkvalitet, nyttiga antioxidanter, lågt GI mm mm mm ;)
I originalreceptet ska det vara lammfärs, men jag hade nötfärs ;)

Köttbullar i tomatsås
2 portioner

250 gr mager färs
1.5 dl bulgur
1 äggvita
1 msk mjöl
1 msk paprikapulver
1 tsk kanel
1 tsk korianderpulver
1 tsk kummin
1 tsk cayennepeppar
1 msk citronsaft
1 knippe färsk koriander, hackad
En halv gul lök, riven
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

tomatsåsen:
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
En halv gul lök, finhackad
1 tsk finhackad röd chili
1 msk tomatpure
1 burk krossade tomater
En nypa socker
salt o peppar

Tillbehör:
pitabröd (och/eller sallad)
lättyoghurt, tex turkisk youghurt

------

Blanda alla ingredienser utom färsen. Tillsätt sedan färsen o forma stora köttbullar som du sedan lägger i en ugnsform o sätter in i ugnen i 10 min i 200 grader. Gör tomatsåsen under tiden: Hätta upp olivolja i en panna och tillsätt vitlök, gul lök o chili. Stek till den är genomskinlig och tillsätt sedan tomatpuren, krossade tomater, sockar, salt o peppar. När köttbullarna är klara lägger du dom i tomatsåsen o låter allt sjuda o ca 30 min på svag värme.
Servera i pitabröd med yoghurt.



Näringsvärde/portion

Kcal: 994
Protein: 50 gram
Fett: 34 gram
Kolhydrater: 122 gram (Vill man få ner kolhydratinnehåller byter man ut pitabrödet mot en sallad)
GI: ca 60

Kommentarer

Åå, ska du kommentera?! Vad kul!!!:D

Vad heter du då?
Kom ihåg mig?

Din mailadress: (bara jag som kan se den)

Har du en blogg?

Skriv nu nåt snällt :)

Trackback
RSS 2.0